Zöldkaland Iszkaszentgyörgyön május 13-án

2019. május 13.


Egy erdőben három diák áll szemben a bal oldali arcát takarja a falomb a középső felmeli a bal kezét és a hüvelykujjával felfelé mutat a jobb oldali a bal kezét teljesen felemeli és mosolyognak
A diákok teljes csoportja áll szemben egy diák előttük ül és mindenki mosolyog

A  Deák Ferenc középiskola diákjai a kastély parkjából indultak, ami önmagában is izgalmas látvány és emlékezetes élmény. Először megismerkedtek a résztvevők a kastély történetével és az egykori arborétum növényeivel

Találkozhattak többek között nyugati ostorfával, tufafélékkel, mezei szillel, fekete dióval, kontyvirággal, kertikékkel, salátaboglárkával, csabairevérfűvel, meténggel, ibolyával, orvosi salamonpecséttel mogyorós hólyagfával, bojtorjánnal, cickafarkkal. 
Kalandozást tettek, ha csak a szavak szintjén is, Kastélykerti-barlang geológiai születésénél. Megismerték a barlang élővilágát: láthattak különleges, barlangokban elő állatokat, kis patkósdenevért, barlangi keresztespókokat, vörös csipkésbagolyot, kutyabenge araszolót, nappali pávaszemet, sarlós ajkú molyokat, gyötrő és dalos szúnyogot, kaszáspókot, gödrösvállú zömökfürkészt. Továbbhaladva felkapaszkodtak a Kőasztalhoz, ahol a zárt dolomitsziklagyepek növényeivel ismerkedtünk: homoki pimpó, napvirág, fürtös gyöngyike, farkaskutyatej, tavaszi hérics, törpe nőszirom, illatos lonc, szirti fanyarka. 
A Csillaghegyi-kilátóból gyönyörködtek a panorámában. Visszaúton, a sétától és rengeteg érdekességtől már kicsit elcsigázottan megálltak a Kőpiramis emlékhelynél és megértették a a Natura2000-es területek fontosságát.
Ez a séta is megmutatta a túrázóknak milyen gazdag és látványos a környezetünk, ha egy kicsit alaposabban megszemléljük.