Zöldkaland Sóstón

2019. április 5.


Diákok egy csoportja egy kora tavaszi erdőben állnak szemben kabátban és mosolyognak
Egy kora tavaszi erdőben diákok állnak egy ösvényen háttal

Az elmúlt időszakban a Székesfehérváron lévő Sóstón és környékén jelentős fejlesztések történtek, melyek nem bolygatták meg az élővilágot –ez pedig kalandozásainkat is segíti.

Ezen a túrán megismerhették a résztvevők a terület történetével, és a tóhoz sétálva megnézték a telepített zöld juharos élővilágát, Levelibékát, nünükét, pohos gyászbogarat, hajnalpírlepkét, nappali pávaszemet, csilp-csalp füzikét. Növények közül: zamatos turbolya, méreggyilok, vérehulló fecskefű, ragadós galaj, árvacsalán volt megtekinthető
A túravezető, dr. Tarsoly Péter tájékoztatót tartott a fűszer vagy gyógynövényként használt növények felhasználási módjáról is.
A tavon lévő madarakat két madárlesről is megfigyelték és meghallgathatták a dankasirály költőtelep életét, a rabló viharsirályok légi bemutatójában gyönyörködtek a diákok, de megmutatta magát még a üstökös réce, barátréce, böjti réce, tőkés réce, nagy kócsag, gólyatöcs.
A homokbánya felé sétálva a kiszáradó láprétek, és a Mezőföld határát jelentő löszös területek élővilágával ismerkedtek, melyet alkotják a nyír és nyárfajok, fűzfajok, törpemandula, orchideák, feketefenyő, sóskaborbolya - madarak közül pedig kék cinege, széncinege, barátposzáta, erdei pinty, csóka, szürke varjú, gyurgyalag, parti fecske.