Zöldkaland Iszkaszentgyörgyön

2019. április 8.


Egy erdőben és piramis előtt állnak és guggolnak diákok kabátban szemben
Egy kastély előtt állnak diákok, szemben velük egy férfi feléjük fordulva

A túra a kastély parkjából indult, ami önmagában is izgalmas látvány és emlékezetes élmény. Először megismerkedtek a résztvevők a kastély történetével és az egykori arborétum növényeivel.

Találkozhattak többek között nyugati ostorfával, tufafélékkel, fekete dióval, kontyvirággal, salátaboglárkával, csabairevérfűvel, meténggel, ibolyával, orvosi salamonpecséttel mogyorós hólyagfával, bojtorjánnal.
Kalandozást tettek, ha csak a szavak szintjén is, Kastélykerti-barlang geológiai születésénél. Megismerték a barlang élővilágát: láthattak különleges, barlangokban elő állatokat, kis patkósdenevért, barlangi keresztespókokat, vörös csipkésbagolyot, kutyabenge araszolót, nappali pávaszemet, sarlós ajkú molyokat, gyötrő és dalos szúnyogot. Továbbhaladva felkapaszkodtak a Kőasztalhoz, ahol a zárt dolomitsziklagyepek növényeivel ismerkedtünk: kakukkfű, homoki pimpó, napvirág, fürtös gyöngyike, farkaskutyatej, tavaszi hérics, törpe nőszirom, illatos lonc, szirti fanyarka.
A Csillaghegyi-kilátóból gyönyörködtek a panorámában. Visszaúton, a sétától és rengeteg érdekességtől már kicsit elcsigázottan megálltak a Kőpiramis emlékhelynél.
Ez a séta is megmutatta a túrázóknak milyen gazdag és látványos a környezetünk, ha egy kicsit alaposabban megszemléljük!