DiákoknakBűnügyi labor

gyerekek anyagminták felé hajolva jegyzetelnek
Minden foglalkozás kész rejtély. Belebújhatsz egy helyszínelő bőrébe, s kriminalisztikai problémákat oldhatsz meg az eddig tanult ismereteid felhasználásával, az információk értékelésével, átrendezésével. Az elemzések során új nézőpontok kerülnek előtérbe, amelyek más megoldásokat eredményezhetnek és kísérletezhetsz. Van lehetőség tévedésre, vitára, kísérletek más módon való megismétlésére. Ha nálad lesz a mobiltelefonod, speciális alkalmazásokkal azt is felhasználhatod majd a felderítésre.

A Bűnügyi labor kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Csillagászati szakkör

Érdekel a csillagászat? Szeretnél alkotni valamit és a saját munkáddal hozzájárulva többet megtudni a Földön kívüli világról és a Föld kozmikus kapcsolatairól. A Csillagász szakkör-1., a „klasszikus” csillagászat eredményeivel foglalkozik, míg a Csillagász szakkör-2. már az űrkutatással. A témákhoz kapcsolódó gyakorlati feladatokkal, távcsöves észleléssekkel, szakkörön belül házi versenyekkel és vetélkedőkkel is közelebb kerülhetsz az univerzum rejtélyeihez.

A Csillagászati szakkör 1-2. havi szakkör 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.
rézszínű csillagászati távcső

Drónok világa

föld felett szálló drón
Mi is az a digitális fotogrammetria és mi köze van a drónokhoz? Mire használhatók fel a drón felvételek? Az érdeklődők a drónokat ismerhetik meg közelebbről, a 3D modellezéssel, a pontfelhők készítésével, kész pontfelhőről méretek levételével. Az iskolai keretek között megismert összefüggésekre éppúgy szükség lesz a kurzus során, mint a digitális érdeklődésre.

A Drónok világa kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Energia világa

Érdekelnek az erőművek, a megújuló energiák? Hogyan takarékoskodjunk az energiával? Az Energia világa kurzus érthetően, kísérleteken keresztül foglalja össze a tudnivalókat, a hétköznapokban és az életünk részét képező fizikáról. Megismerkedhetsz az erőművekkel (hő, víz, szél, nap, atomerőművek), az atomfizika alapjaival és még sok más érdekeséggel.

Az Energia világa kihelyezett természettudományos óra 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban
napelem mező háttérben egy szélkerékkel

Játék és tudomány a virtuális valóságban

egy ember virtuális szemüveget visel
Az egyik leggyorsabban fejlődő digitális technológiával ismerkedhetsz meg, amelynek használata a műszaki környezetben már lassan mindennapos dologgá válik és a hétköznapi életünkben is várható a megjelenése. Mi is az a virtuális valóság, hogyan hozható létre egy lézerszkenner segítségével? Mindezek témái a foglalkozásoknak, illetve olyan applikációk megismerése, amelyek egy-egy természettudományos témát ragadnak meg.

A Játék és tudomány a virtuális valóságban kiscsoportos foglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.

Mechatronika világa

Amennyiben vonzanak a gépek, érdekel az elektronika és odavagy a számítógépekért, akkor vár a mechatronika. Ebbe a modern világba nyerhetnek betekintést, akik ezt a programot választják. Kezdő szinten lehet megismerkedni az Arduinoval, a robotépítéssel, a drón programozásával és egy robotkart is beüzemelnek az érdeklődők.

A Mechatronika világa foglalkozássorozat 5 alkalomból áll. Alkalmanként 2 x 45 perc időtartamban.

Bemutató anyagok:
gyerekek legóból épített elektromechanikus mozgó játszanak

Robotok világa

fehér színű műanyag burkolatú robot integet
Lassan belépünk a robotok korába, éppen ezért érdemes előtte belecsöppeni a robotok világába. A foglalkozások lehetővé teszik a Lego robotok megismerését, illetve programozását különböző szinteken. A képzés keretében megismerkednek a ZORA humanoid robottal is.

A Robotok világa kihelyezett műhely- és klubfoglalkozás 10 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.

Szabadulj okosan

Adva van egy szoba és egy csapat. A szobából kikerülni a csapattagok együttműködésével és természettudományos feladatok megoldásával lehet. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik program ideje alatt a saját kategóriájában hamarabb teljesíti a feladatot. A verseny a természeti jelenségek kémiai, biológiai, fizikai és matematikai hátterének bemutatását teszi lehetővé.

A Szabadulj okosan verseny/vetélkedő, amely 2 alkalomból áll. Alkalmanként 45 perc időtartamban.
kémiai laboratórium lombikokkal

Zöldkaland hegyen-völgyön

sziklák a természetben
Ezen a kalandon többféle útvonalterv mentén (A Bakony kapujában, A Déli-Vértes mesevilága, A Pákozdvár titka, Az ingókövek és gyapjúzsákok földjén) ismerheted meg az élőlények felépítését és működését, az életközösségeket, az élőlények rendszerezését, az élő és élettelen környezeti tényezők kölcsönhatását, a környezeti rendszerek állapotát, védelmét, a fenntarthatóságát. A túrák során dolomitba, gránitba és andezitbe mélyülő, szabadon látogatható barlangokat keresünk fel, és az élményszerű természet- megismerés mellett megismerkedünk a természet- és barlangjárás, természetvédelem alapvető szabályaival is. A Zöldkaland hegyen-völgyön témanap 3 alkalomból áll. Alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban.

STEM tudományos témanap

Az iskolákhoz kitelepülve a STEM tudományos témanapon játékos, de mégis tudományos formában betekintést nyújtunk az Titkok Háza tudományos élményközpont programjaiba. A témanapon betekintünk az univerzum rejtelmes világába, megismerkedünk a csillagászati távcsövek használatával. A diákok próbára tehetik ügyességüket a Lego robot versenyen. A virtuális valóság sarokban összeépíthetnek egy motort. A témanapon megtudhatjuk, hogy Zora, a humanoid robot mire képes. Ezen kívül érdekes fizikai kísérelteket láthatunk az energia világából, valamint igyekszünk bizonyítani, hogy a kémia is érdekes lehet. A témanapot okos telefonra telepített természettudományos kvíz játékkal zárjuk.

A STEM tudományos témanap 3 alkalomból áll az iskolák helyszínein.

Alkalmanként 3 x 45 perc időtartamban.